Sigdal

Sigdal, landbruksbygd, «kunstnerdal» og populær hyttekommune

Sigdal kommune er med sine – 842 – km2 den klart største delen av det arealet som utgjorde det opprinnelige «Gamle Buskerud» (Buskerud Fogderi). Sigdal omfatter Simoas dalføret fra vannskillet ovenfor Haglebu i nord til Solumsmoen ved grensen til Modum i sør med skog- og fjellområdene på begge sider, blant annet den vestlige delen av Norefjell i øst og Trillemarka-Rollag Østfjell i vest.

Sigdal ble opprettet som kommune ved innføringen av det lokale selvstyret i 1837. I 1901 ble Krødsherad skilt ut som egen kommune, og Sigdal fikk da sine nåværende grenser. Sigdal grenser til Flå i nordøst, Krødsherad i øst, Modum i sørøst og sør, Flesberg i sørvest og Rollag og Nore og Uvdal i vest. Sigdal har århundre lang historie, og er kjent og omtalt tilbake til Vikingtid.

Det meste av fjellgrunnen i Sigdal er grunnfjell med gneis dominerende i sør, granitt i området rundt Soneren og kvartsitt i fjellområdene i nord. Høyeste punktet i kommunen er Gråfjell med sine 1466 moh. En stor del av Sigdal areal ligger mellom 800 og 1300 meters høyde. På Sigdal-siden av Norefjell, ved Djupsjøen, Haglebu, Skarseter og Frøvollseter er store områder regulert til fritidseiendommer, noe som gjør Sigdal til en av landets fem største «hyttekommuner»

«Trillemarka-Rollagsfjell» er Norges største naturreservat. Omlag 1/3-del av det -147 -kvaratkilometer vernede området ligger innenfor Sigdal kommune.

%d bloggere liker dette: