Arrangementer

Her finner du til vanlig våre Ut på Tur arrangementer for de neste fem, seks ukene. Korona-tid og smittevernhensyn gjør at Ut på Tur – Modum & Sigdal ikke finner det forsvarlig å gjennomføre våre fellesturer. I gjennomsnitt har våre onsdagsturer i 2020 hatt hele 65 deltakere, og etter 06.november kommer vi i konflikt med nasjonale og lokale krav til antall deltakere. Defor velger vi å avlyse alle arrangementer ut året.

«Ut på alene Tur» i Modum og Sigdal

Selv om Korona-tid og krav til smittevern legger begrensninger på Ut på Turs felles aktiviteter betyr ikke dette at våre deltakere bør holde seg inne. Friluftsliv kan godt praktiseres uten turleder og uten den store deltakergruppa.

Benytt tiden til å bli enda bedre kjent i ditt eget nærmiljø.

De fleste moinger og sigdøler bor grisgrent og har friarealer, skog og fjell nært innpå seg. Når snøen dekker marka finnes et stort antall skogsbilveier som brøytes, og straks det er nok snø til å preparere skiløyper åpner muligheten seg for å teste skiferdighetene.

Ut på Turs turledere vil som et alternativ til fellesturene bruke denne siden til å legge ut forslag til «aleneturer» langs merkede stier og langs gangveier i bomiljø. Turer som trygt kan gjøres uten turleder. Dette er enkle, men fine turer som noen vil huske at Ut på Tur gjengen har gått tidligere, kanskje var det for fem år siden, eller kanskje var det i fjor. Om høsten og vinteren kan tele, nattefrost og snø gjøre det både isete og glatt. Vær OBS ! Gå gjerne sammen med familie eller invitér med en god turvenn.

Frisk luft gjør godt for både kropp og sinn !

På kryss og tvers i Kalager og Skredvigskogene, Geithus

Et attraktivt og mye benyttet friareal ligger mellom RV 350 og bebyggelsen i Geithus syd. Med utgangspunkt nye Skredsvigmoen Barnehage er det både merkede og umerkede stier som blir tråkket på vinterstid. Flere bålplasser og gapahuker er også tilgjengelige for publikum. Siste tilskuddet er gapahuken «Tyttebærtoppen». Bring gjerne med deg varmt drikke og et sitteunderlag. Området rundt er småkupert og oversiktelig. Turlengde kan du tilpasse alt fra 2 til 8 km. God tur !

Fint å raste i gapahuken «Tyttebærtoppen»

Januarvandring langs Drammenselva

Fiskestien på østsida av Drammenselva mellom Gravfoss (Geithus) og Embretsfoss (Åmot) benyttes av lokale fotturister på vinterstid. I det minste så lenge snødybden tillater det. Det er en spennende tur langs den strie elva hvor både skarv, ender og fossekall kan observeres. Stien er kupert og den har et par bekkepasseringer som kan være isete, så gå forsiktig. I januar står sola lavt og treffer elva sent, så turen kan best gjøres på ettermiddagen. Turen er omlag 3 km hver vei. Gå gjerne turen sammen med familiemedlem eller en turvenn.

Januaridyll ved Drammenselva

Mange mulighter for «aleneturer» på Furumo, Geithus

Moinger flest er heldige som har sitt vel tilrettelagte turområdet på «moane». For de fleste er utgangspunket (P) Furumo Idrettspark, men alternative startpunkt er Brunes Grendehus og Modum Bad. Flere rundløyper mellom 3,5 og 10 km er merket og skiltet. Gangveiene mellom Furumo, Brunes og Modum Bad brøytes gjennom vinteren, og gangveiene har også diskret belysning på kveldstid. Det er turkasse med protokoll «Midt-på-moen». Flere sti-tråkk holdes i tillegg åpne gjennom vinteren, så valgene er mange og varierte. I helgene og på ettermiddag og kveld møter en som regel andre, så i «Furumoløypene» er en sjelden helt alene.

Piggsko eller brodder anbefales langs gangveien over moana

På snøføre fra Kløftefoss til Damtjern

På vinterstid brøytes det fra (P) Kløftefoss Samfunnshus til den lille grenda. Mohyttene. Som regel holdest også den videre skogsbilveien brøytet forbi Damtjern og opp lia til veidele Lysevannet/Villsamen. Turen fram til Damtjern følges gjennom fin vinterskog. Omlag 7 km T/R Kløftefoss – Damtjern. Om en vil legge inn 3 km ekstra og 150 høyde meter til det foran nevnte veidelet, så styrker dette både kondisjon og muskler.

Kløftefoss byr på flotte lyngheier

Med Prestfoss og Soneren i fugleperspektiv

Olhovd troner stolt over Sigdals hovedstad. Derfra kan store deler av den vakre bygdas, skoger og fjell betraktes. Det er en litt krevende opptur (450 m stigning) fra Prestfoss sentrum til Olhovd, men ikke verre enn at de aller fleste klarer turen om en bare tar tida til hjelp. Med start fra Samfunnshuset følg Kringstadbakken forbi barneskolen til du møter Rustanveien. Følg denne til Rustan hvor inn til venstre på veien opp bakkene til Hovden. Fra Hovden er det sti/tråkk de siste 400 metrene til utsikten på Olhovd. Tibaketuren kan alternativt legges om Kvilarhaugen (kort stykke i kanten langs skiløype), og på brøytet skogsbilvei ned til Rolstad eller inn på Mollerudveien tilbake til Samfunnshuset. Turen er 6 – 8 km avhengig av returvalg.

Fra Olhovd skuer man utover Sigdals hovedstad, Prestfoss

Nyttårs-tur på Vestre Spone

Vestre Spone byr på fine muligheter for «alene-tur» etter julehelgen. Vårt forslag er: Sett bilen ved Gimle grendehus, gå tilbake til juletreet i Jelstadkrysset, og følg bilveien mot Jar. Etter passering av den andre Jargården ta inn til høyre og følg «Veslegata», en gammel gårdvei som krysser jorde og bilvei mot Kleven gård. Ta til venstre ved lagringsplass, og følg traktorvei omlag 300 m mot Formodalen. Ved møte med gårdsvei ta skarpt til høyre og følg veien gjennom bebyggelsen på Formo. Her er det storslått utsikt over store deler av Modum. Gå videre ned i Jelstaddalen hvor inn på bilvei tilbake til Jelstadkrysset og Gimle. Turen er vel 7 km, og den byr på god trim etter julematen.

Fra Veslegata mot Jar, Vestre Spone

«Seniorbenken» på Allmannsåsen

«Seniorbenken» står på Allmannsåsen i Nedre Sigdal. Det er merket sti opp fra Kjerkemoen, Nordre Green, Vestsideveien mellom Kolsrud og Prestfoss.. 2,5 km opp. Kort men bratt hestevei til topps. Fra toppen er det merket sti videre om gapahuken overfor gården Kvisle. Rundturen om Allmannsåsen og gapahuken er omlag 8 km.

Tid for rast på Allmannsåsen, Nedre Sigdal

«Gamle Kirkevei» fra Vikersund til Heggen Kirke

«Gamle Kirkevei» har eksistert siden Modums stolte middelalderkirke på Heggen ble reist på tidlig 1200-tall. Underveis er det satt opp informasjons-skilt som forteller historien om den enda tidligere kirken som ble flyttet fra Vike til Heggen. Hele traseen byr på fott utsikt over Bergsjø og Modum. Turen er enkel og omlag 8 km tur og retur.

Middelalderkirken på Heggen

Til topps på Tresåsen på Solumsmoen

En spennende nærtur på Solumsmoen. Turen starter ved avkjøring fra Sigdalsveien til Solum Gård (300 m forbi Shell). Blåmerket sti tar av til venstre like opp i bakken mot Solum, og god skogssti leder i slak motbakke nordover til toppen etter omlag 3 km. Det er en lettgått tur over sva og lyngheier. Fra toppen er det flott utsikt mot vest og nord. Det er merket to veier ned. Dersom det er glatt velg samme vei ned som opp. Den andre har par litt vriene punkter om det er is eller vått.

Sensommer på Tresåsen

Langs seterveien til «Abelone»

Uten snø er det fortsatt fint å følge Seterveien til «Abelone», O-lagshytta i Flannumsmarka. Kommer det snø så kjøres det skiløype langs Seterveien. For å komme til startpunkt følg skiltet stikkvei inn fra Finsrudveien til skytebane hvor parkering. Omlag 100 m tilbake langs veien stikker merket løype inn til venstre. Følg blåmerkingen, Underveis passeres Moltemyrmoen og Lønjakleivåsen før du kommer til Månen. Stien fortsetter over Seteråsen til «Abelone». Tilbaketuren kan legges langs tømmervei forbi Fugleleikåsen. Turen er småkupert, men ikke tung. Den er omlag 10 km.

«Abelone» klar til å ønske lokale skiturister velkommer

Theodor Kittelsens fotspor til Hellerudflya

Vinteren nærmer seg, men så lenge snøen uteblir kan en høstlig barmarks-tur være flott nå som lufta er klar, telen gjør stien tydelig og terrenget åpner seg etter lauvfall. En av Sigdals fineste utsiktsturer er den fra Lauvlia til Hellerudflya. Første kilometeren følger du Gamleveien fram til Stubberud, hvor merket sti tar deg sørover i jevn motbakke de drøyt 300 høydemetrene opp til flya. Vel oppe er utsikten helt fenomenal. Norefjell, Eggedalsfjell, Slettefjell danner synsranden, og rett under deg ligger Soneren med Andersnatten som steilt reiser seg i nordvest. Hele tilbaketuren byr på vakkert rundskue. Turen er omlag 7 km fram og tilbake.

Rundtur ved Koboltgruvene i Skuterudåsen

Før snøen legger seg, ta en tur med familie eller en god venn til Koboltgruvene. Gjør gjerne runden om Nordgruvene til Skuterudsetra og videre på den blåmerkede seterstien forbi Retrum til stikryss med Blaafarveværkets Kultursti. Denne er også merket og kan følges ut til Hoggvarden med Modums kanskje flotteste utsikt. Tilbake om Sydgruvene. Rundturen er variert og går på gode skogsstier, den er middels tung og omlag 8 km lang.

Rundtur fra Vikersund om Modum Bad

Høsten 2020 har Badeveien, som knytter Vikersund til Modum Bad, fått både fortau og asfalt. Det er en fin spasertur på omlag 2,5 km hver vei. Fra «badet» er det også mulig å legge ei sløyfe om Brunes og Kjølstad gårdene ned til Geithusveien. Denne kan også følges på asfaltert fortau tilbake til Vikersund. Rundturen vil da bli omlag 8 km.

På barfrost til «Geitedansen»

I lav vintersol byr den syd og vestvendte siden av Nedre Sigdal på flotte turmuligheter. En tur fra Nerstad skole langs Skatvetveien til møte med Rabbenveien er første etappe på tur til «Geitedansen». Vi følger Rabbenveien om lag 500 meter forbi Støvern gårder før vi tar til høyre mot Hagamoen. Herfra kan vi følge blåmerket sti (om det er barmark) eller skogsbilvei til rasteplass på «Geitedansen». Turen blir omlag 6 km tur retur.

Om dagsform, sti-forhold og været tillater det kan turen forlenges på blåmerkede stier mot både Skatvetsetrene mot Nattjennåsen. Men vær OBS på at dagene er korte om du legger ut på langtur i desember. Ta med mobilen, og si fra hvor du skal før du legger i vei

Julestemning på Blaafarveværket

Hva kan vel bedre pirre julestemning enn et førjuls-besøk på Blaafarveværket ? Det siste året har det også blitt asfaltert fortau fra Åmot til værket, så en spasertur mellom Åmot og Haugfoss kan i dag anbefales på det sterkeste. Og ikke nok med det; om «Koronaen» slipper taket så kan besøkende også få seg en god julemiddag i historiske omgivelser. Går ikke det så er det mulig å kjøpe med seg Blaafarveværkets juleretter hjem.

%d bloggere like this: